Investera i bostäder

Bostaden är för de flesta svenskar den allra största kostnaden eller ägodelen. Det är faktiskt till och med så att hela 90% av all förmögenheten i Sverige sitter bundna i våra bostäder. Men är en bostad verkligen en investering för en privatperson och hur ser det egentligen ut om man vill bli fastighetsägare?

Bostad inte en investering

Många ekonomer världen över är snabba på att påpeka hur bostaden inte är en investering då man inte kan förvänta sig någon direkt vinst eller inkomst från köpet. Istället brukar bostaden istället kosta varje månad i form av en månadsavgift och ränta för bostadsrätter samt uppvärmningskostnader, renovering och räntekostnader för villor.  Detta gör att bostaden inte är en regelrätt investering då den inte kan förväntas leda till framtida avkastning, men det finns undantag.Om man har renoverat bostaden så kan denna investeringen betyda att man vid försäljning får tillbaka mer pengar än vad man lagt in i bostaden. Allt man behöver göra då är att genom till exempel Mäklarofferter väljer en passande mäklare som kan få ut bästa möjliga pris ur bostaden.

Bli hyresvärd

För den som vill börja investera i fastigheter med förhoppningen att kunna hyra ut lägenheter är investeringen en betydligt klarare beräkning. Enklaste sättet att börja är att köpa ett hyreshus med bostäder. Där gör regleringen av hyrorna att man inte kan göra speciellt mycket på den fronten. Istället får man fokusera på att balansera utgifterna och så effektivt som möjligt sköta om huset och hyresgästerna. Efter det tipset följer i denna artikeln tumregeln att inte köpa hyresrätten mer än 50% belånad. På det sättet undviker man allt för obehagliga överraskningar om räntan skulle chockhöjas.

Tillbaka till toppen