Kassaregister

För företag och näringsidkare som har någon form av kontantförsäljning av varor och tjänster så är det ett krav att man innehar ett kassasystem. Detta skall vara kopplat till en certifierad kontrollenhet som ska uppfylla de krav som Skatteverket har. 

Krav från Skatteverket

KassaregisterVad man på Skatteverket för det första mer eller mindre kräver, är att den specifika informationen sedermera överförs till en kontrollenhet som ingår i systemet. Detta för att i efterhand kunna kontrollera att allt stämmer och det inte sker något som inte skatteverket accepterar. I denna kontrollenhet får ingen mjukvara kopplad till någon annan utrustning, eller som kan påverka funktionen vara installerad.Det finns idag förstås ett stort antal olika varianter av kassasystem som går att använda sig av, men oavsett vilket system man använder så gäller förstås samma regler, med vissa undantag som kan beviljas av Skatteverket, men det syftar till om man behöver inneha något kassasystem eller inte.

Definitioner gällande kassaregister

På Skatteverkets hemsida går det att finna föreskrifter och definitioner för de regler som gäller för kassasystem och kassaregister. Vi tänkte ta upp några definitioner från paragraf två här.Kassakvitto – Med kassakvitto avses i Skatteverkets föreskrifter ett kvitto som efter försäljning skall tas fram och erbjudas kunden enligt 9 § lagen (2007:592).Övningskvitto – Avses en utskrift som enbart i övningshänseende tas fram från ett kassaregister och har i uppgift att likna de uppgifter som vanligen finnes på ett kassakvitto.Returkvitto – Är en utskrift från kassaregistret som utvisar att ett tidigare uttaget kassakvitto skulle innehålla felaktigheter och eller uppgifter om återbetalning för återlämnande eller prisnedsatta varor eller tjänster.Pro forma kvitto – Betyder i klarspråk ”förhandskvitto” och avser i Skatteverkets föreskrifter en utskrift från kassaregister som har liknande uppgifter som ett kassakvitto vanligen innehåller.Betalningsmedel – Avser medel du kan använda som betalning för tjänster och varor; kontanter, kontokort, kreditkort, presentkort och så vidare.För ytterligare information om reglemente för kassaregister, besök då Skatteverkets hemsida där du hittar fullständig information. Funderar du över något så kan det vara en fördel att ringa ditt lokala skattekontor för att få svar på dina frågor.

Tillbaka till toppen