Då det är dags att gå vidare

Låt säga att du har skapat skapat ett företag och lyckats leva och kanske till och med frodas under dess tak, men nu känner du dags att det är dags att säga adjö. Du kanske har ett nytt projekt du vill satsa på, vill gå in pension eller helt enkelt gå från egenföretagare till anställd? Vad är då dina val i en sådan situation?

Sälja

Detta är självklart kanske det bästa alternativet, speciellt om du har anställda du vill ska få behålla jobbet. Om företaget rullar på, har en färdigbyggd infrastruktur och tillväxtmöjligheter kan detta vara det alternativ som ger mest för alla inblandade, men det kräver rätt köpare. För att hitta denna rätta köpare kan det också krävas mycket jobb för att göra ditt företag så attraktivt som möjligt.För det första så behövs det dokumentation, om inte rutiner och kunskap finns nedskrivet så kan det vara svårt för någon annan att ta över företaget från dig. I bästa fall påverkar dålig dokumentation priset, i värsta fall hittar du ingen köpare.Sänk kostnaderna och höj omsättningen, för att få en bra värdering behöver företaget se riktigt bra ut på papperet också. Detta innebär att du behöver göra mycket av grovgörat innan försäljningen, med andra ord skära ner, effektivisera och marknadsföra.

Sälja för likvidering

Detta är den enkla och praktiska vägen ut. Som tur är finns det bolag som hjälper till med avvecklingen, i detta fallet innebär det att de köper ditt företag för ett konkurrenskraftigt pris och tar sedan över ansvaret för att avveckla det. Detta innebär att för dig är affären avslutad så fort papperna är påskrivna. Detta kombinerar fördelarna med försäljning och egen likvidering, du behöver varken jobba med att hitta en säljare eller att sköta allt administrativt arbete som frivillig likvidering innebär.

Tillbaka till toppen